Maatwerk websites: webapplicaties, webshops, content management systems en oplossen website problemen.
CakePHP: Cake bake werkt niet?

Categorie : Blog jan 25th, 2012

Op het moment ben ik een nieuw programmeer framewerk aan het leren: CakePHP. De eerste indrukken zijn goed, alhoewel het denken volgens de Model-View-Controller (MVC) systematiek nog wel wat moeite vereist. Toch zie ik zeker nut in het aanleren hiervan, mede gezien de iPhone SDK ook volgens dit principe werkt (mijn volgende project..).

Een ander punt is dat CakePHP ook gebruik maakt van de Command Line Interface (CLI) van PHP, wat betekent dat je via Terminal (op de Mac) met een paar commando’s een hele applicatie in elkaar kan zetten. En hier zat voor mij al gelijk een probleem: als leek op het gebied van Terminal kreeg ik het commando “cake bake” niet voor elkaar. Het heeft me heel wat zoekwerk gekost om op te lossen, dus bij deze deel ik de oplossing graag.

Cake bake werkend krijgen in Mac OS

  1. Gebruik een text editor (bv Coda of Textmate) om een bestand aan te maken in je homedirectory, oftewel de map /Users/mijnnaam/. Noem dit bestand .bash_profile
  2. Dit bestand zal automatisch geladen worden bij het openen van Terminal. Met behulp van dit bestand moeten we de locatie van de CakePHP map definiëren.
  3. Plak de volgende regel in het bestand, waarbij je mijnnaam veranderd in de jouwe ;-) Let daarbij dus ook op waar jij de CakePHP map hebt, bij mij is dat in de Sites map.
    export PATH=”$PATH:/Users/mijnnaam/Sites/cakephp/lib/Cake/Console”
  4. Open nu Terminal, navigeer naar je map en gebruik het commando “cake bake” om je applicatie te bakken! Meer daar over lees je hier.
DEEL :

(1) Comment

Niels van Dijk
12 jaar ago · Beantwoorden

Bedankt voor je updates. Ze gaan vast iemand opweg helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *